Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η Ρωσία έρχεται.



Εντυπωσιακή η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα βρέθηκε για λίγες μέρες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν προκειμένου να συνάψει κάποιες συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό σε κάτι τέτοιες συμφωνίες δεν γίνονται γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Όμως όλοι εμείς που επαγγελματικά ασχολούμεθα με αυτά προσπαθούμε να ξετρυπώσουμε όσα μπορούμε πιο πολλά.
Επί δύο ώρες ο Πούτιν με τον Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου τα λέγανε. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εταιρεία των τραίνων, την γνωστή ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Ακόμη συμφώνησε με τον Τσίπρα να δοθεί μια σχετική έμφαση στον τομέα των επενδύσεων. Ίσως γι΄αυτόν τον λόγο ο Ρώσος πρόεδρος στην επίσκεψή του αυτή συνοδευόταν από 170 Ρώσους επιχειρηματίες.
Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε δυο φορές ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση του. Βέβαια τα λόγια αυτά ήταν και ένα μήνυμα προς την γειτονική Τουρκία η οποία έχει κάποιους ανοικτούς λογαριασμούς με την Ρωσία με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου, πριν μήνες και το επεισόδιο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο δεν το έχει ξεχάσει αλλά και το έχει χαρακτηρίσει σαν “έγκλημα πολέμου” Και με τις προκλητικές εμφανίσεις της στον ελληνικό θαλάσσια αλλά και εναέριο χώρο ο Πούτιν δείχνει να έχει κάποιο ενδιαφέρον και διαβλέπει ότι ίσως μελλοντικά να τιςς χρειαστεί.
Έτσι μέσα από μια σειρά συμφωνιών που υπεγράφησαν θα πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη προσοχή στην συνολική συμφωνία ελληνο-ρωσικού διαλόγου επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άξιες προσοχής είναι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την υπογραφή των συμφωνιών.
Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.
Εκείνο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ότι υιοθετήθηκε και από τις δυο πλευρές ένα κείμενο διακήρυξης στο οποίο τοποθετείται ένα πλαίσιο διμερούς συνεργασία αλλά και πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το κείμενο αυτό συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στα πλαίσια του ΟΑΣΕ. (Οργανισμός Ασφάλειας Συνεργασίας Ευρώπης.)
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα των επενδύσεων ενώ δήλωσε ότι από ρωσικής πλευρά υπάρχουν 700 εκατομμύρια δολάρια αλλά και άλλα ακόμη για τους τομείς των μεταφορών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς του πολιτισμού, τουρισμού και παιδείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη συνάντηση μεταξύ των δύο αρχηγών έγινε κάτω από συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου ελληνικού χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα. Φυσικά όλα αυτά ήταν μια πρόκληση από μέρους της Τουρκίας ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούν την γειτονική της θέση αλλά και την προκλητική και απειλητική παρουσία της σε ό,τι συμφωνήσουν.
Εν τω μεταξύ όψη οχυρωμένης πόλης θύμιζε η Αθήνα αλλά και γενικά όλη η Ελλάδα κατά το διάστημα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου. Εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις είχαν καταφτάσει και από την Ρωσία μυστικοί αστυνομικοί, προσωπικοί φύλακες του Πούτιν, πράκτορες και πολλοί άλλοι.
Δεν παρέλειψε να κάμει και την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν όπου επισκέφθηκε την Μονή της Αγίας Λάβρας και παρακολούθησε την θεία λειτουργία, όπου και σε σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε το Πατριαρχείο και την εκκλησία της Ελλάδας.
Η επίσκεψη τελείωσε. Απομένει η πατρίδα μας να δει τα αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε.
                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου