Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Από τον φάκελο στο φακελάκι.



Πάντοτε στη ζωή του νεοέλληνα ένας φάκελος ή ένα φακελάκι ήταν γραφτό να πρωταγωνιστεί στη καθημερινότητά του. Αμέσως μετά τον Eμφύλιο του 1946-49 την εμφάνισή του κάνει στην Ελλάδα
“ο φάκελος” Τι ήταν αυτός ο φάκελος; Απλά ένας πολύ φιλόξενος φάκελος των πολιτικών σου πεποιθήσεων και δραστηριοτήτων. Εκεί μέσα ήταν φακελωμένη όλη σου η ζωή από την ημέρα που γεννήθηκες.

Ο φάκελος αυτός εφιλοξενείτο στα ράφια του Υπουργείου Εσωτερικών,στα ράφια διαφόρων υπηρεσιών  αλλά και στα ράφια του κάθε αστυνομικού τμήματος. Έτσι αν χρειαζόσουν κάτι από μια δημόσια υπηρεσία οι αρμόδιοι πρώτα θα έπρεπε να συμβουλευτούν τον φάκελό σου. Και αν μέσα εφιλοξενείτο κάτι επιλήψιμο τότε αλοίμονό σου. Δεν έβλεπες φως στην υπόθεσή σου με τίποτα. Ήταν κάτι τρομερό σαν άκουγες να σου λένε. Έχεις φάκελο. Επί το λαϊκότερον, είσαι φακελωμένος. Ήταν βεβαία η καταδίκη σου ότι δε θα δεις άσπρη μέρα.

Μέχρι που πάνω στην Ελλάδα ήρθε κάποιος Αντρέας – καλή του ώρα εκεί που είναι -  κουβαλώντας μαζί του κάτι που το έλεγε aλλαγή” Τώρα τι ήταν αυτή η αλλαγή κανείς μας δεν κατάλαβε τίποτα γιατί ποτέ δεν την είδαμε.
Κάποια μέρα τούτος ο Αντρέας μας είπε ότι έκαψε του φακέλους. Βέβαια, μάρτυς μου ο Θεός, εμείς ούτε φωτιά είδαμε ούτε καπνό. Και πως να δεις φωτιά και καπνό, όταν το υλικό που υπήρχε στους φακέλους δεν πήγε στη φωτιά αλλά πέρασε αυτόματα στα μηχανήματα; Τέλος πάντων.
Όμως για να έχει με κάτι να ασχολείται η Ελλάς, μετά τους φακέλους πέρασε στο φακελάκι. Τι είναι το φακελάκι; Πολύ απλό. Αυτό που σου λύνει όλα τα προβλήματα και σου ανοιγει όλες τις πόρτες.

Αρκεί μέσα του να φιλοξενεί μια ποσότητα χαρτονομισμάτων ανάλογα με την πόρτα που θέλεις να ανοίξεις. Πας στην Εφορία για να τακτοποιήσεις τις οφειλές σου. Βλέπεις τον υπάλληλο να δυσκολεύεται. Βγάζεις το φακελάκι και ω του θαύματος βρέθηκε η λύση. Πας στη Πολεοδομία να βγάλεις μια οικοδομική άδεια. Τρομερά δύσκολα τα πράγματα. Ο υπάλληλος σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μόλις δει όμως το φακελάκι αυτομάτως τα χαμηλώνει τα χέρια του για να αγκαλιάσει το  φακελάκι.
Κάπως έτσι λύνονται όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα από την ημέρα που ανακαλύφθηκε το φακελάκι.

Φυσικά ήταν αδύνατον το φακελάκι να μην εμφανιστεί και στον χώρο της υγείας. Σήμερα αποτελεί μια ιδιαίτερη συμπάθεια των ιατρών όλων των ειδικοτήτων. Μην  τολμήσεις να πλησιάσεις γιατρό, κλινική και νοσοκομείο αν δεν έχεις μαζί σου το απαραίτητο φακελάκι. Η πρώτη δουλιά του γιατρού είναι να ανιχνεύσει τις τσέπες σου. Τώρα θα μου πείτε ότι στον χώρο αυτόν υπάρχει ο όρκος του Ιπποκράτη που λέει.

...να χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς...αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω....
Βέβαια τον όρκο αυτόν ο σημερινός γιατρός αν δεν τον έχει πετάξει στα σκουπίδια οπωσδήποτε τον έχει βάλει στην...κωλοτσέπη του. Διότι οι άλλες τσέπες του πρέπει να είναι ελεύθερες για να υποδέχονται τα φακελάκια.  Το περιεχόμενο των οποίων κανονίζει ο γιατρός ανάλογα με το πόσο πολύ τον χρειάζεσαι. Κι΄αν δεν έχεις φακελάκι τότε επισκέψου το πλησιέστερο νεκροπομπείο διότι εκεί σε στέλνει αυτή η εγκληματική νοοτροπία των σημερινών γιατρών της Ελλάδας.
Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως..μας λέει ο Ιπποκράτης.

Δεν βαρυέσαι κύριε Ιπποκράτη μου. Η υπόληψη είναι το λιγώτερο που τους ενδιαφέρει. Υπόληψη γι΄ αυτούς είναι το πάχος που έχει το φακελάκι.
Βέβαια δεν είναι όλοι έτσι. Και στις διάφορες εφορίες και στις πολεοδομείες και σε όλες τις υπηρεσίες της πατρίδας μας, είναι πολλοί αυτοί που επιτελούν ειλικρινά και τίμια το καθήκον τους.
Το ίδιο και στον χώρο της υγείας. Πολλοί οι γιατροί που τιμούν την λευκή μπλούζα που φοράνε.
Φακελάκι λοιπόν.
Μια μεγάλη ντροπή για την πατρίδα μας. Μια πατρίδα, που θα πρέπει να μάθει να τιμωρεί αυστηρά όλα αυτά τα φαινόμενα αν θέλει να τα εξαλήψει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου