Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο παπά-Σούρας.
Όταν η σάτυρα ξεπερνάει την αξιοπρέπεια.

Του Διονύση Ε. Κονταρίνη

Αναμφισβήτητα το καρναβάλι είναι μια εκδήλωση πολιτιστική, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σάτυρα. Συνήθως συμβαίνει οι συμμετέχοντες σε τέτοιες εκδηλώσεις, πιστοί σε όσα ο Αριστοφάνης προστάζει,  να σατυρίζουν τα κακώς κείμενα. Και φυσικά τον πρώτο ρόλο στη σάτυρα αυτή έχει η πολιτική.
Αυτό άλλωστε γίνεται από χρόνους πολλούς όχι μόνο στο αποκρηάτικο καρναβάλι, πανελλαδικώς, αλλά και στα άλλα, τα τοπικά που συμβαίνει να γιορτάζονται κάποιες και ορισμένες φορές στη διάρκεια του χρόνου.
Κάτι ακριβώς παρόμοιο είναι και το πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι της Καστοριάς, όπου φέτος έκανε την εμφάνισή του ο Παπά-Σούρας, κατά κόσμον Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή αυτή.
Μέχρις εδώ τα πράγματα πάνε καλά αφού ακόμη και ένας βουλευτής έχει το ανθρώπινο δικαίωμα να συμματάσχει σε μια τέτοια εκδήλωση και ακόμη να σατυρίσει. Βέβαια για πρώτη φορά συμβαίνει, βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου να  εμφανίζεται σε αυτό,  να συμμετέχει και μάλιστα να είναι ανεβασμένος πάνω σε όχημα. Αυτό βέβαια δεν έχει καμμιά σημασία.
Μεταμφιεσμένος, λοιπόν σε ιερέα ο εν λόγω βουλευτής και με το όνομα παπά-Σούρας – γνωστό το τι σημαίνει στην ελληνική αργκώ η λέξη αυτή – πάνω σε κάποιο όχημα, είχε σαν στόχο της σάτυράς του την πολιτική της κυβέρνησης με την οποία το κόμμα του είναι αντίθετο από την επομένη των εκλογών.  Καμμία αντίρρηση στην επιλογή του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, του παπά-Σούρα. Δικαίωμα του καθ΄ενός η σάτυρα. Όμως ο εν λόγω βουλευτής δεν περιορίστηκε μόνο στην πολιτική. Η σάτυρά του επεκτάθηκε και στην ορθόδοξο θρησκεία, αφού είχε μετατρέψει το Ευαγγέλιο σε μνημόνιο και με κάποιο αυτοσχέδιο δισκοπότηρο καλούσε τους θεατές του καρναβαλιού να μεταλάβουν. Βέβαια αυτό ήταν έξω από κάθε λογική. Έξω από κάθε σεβασμό προς την ελληνορθόδοξο θρησκεία και ήταν επόμενο να ενοχλήσει όχι μόνο κάποιους από τους θεατές της εκδήλωσης αλλά και τον ελληνικό κλήρο. Μια σάτυρα που είχε ξεφύγει από τα όρια κάθε έντιμης λογικής, κάθε αξιοπρέπειας και το κυριότερο από τα όρια του σεβασμού της θρησκείας ενός λαού έστω και αν δεν συμφωνούμε με αυτή.
Ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος  και πολλοί ιεράρχες καταφέρθηκαν, με πολλή ευγένεια θα πρέπει να ομολογήσω,  κατά του εν λόγω βουλευτή και της πράξης του.
Πολύ δικαιολογημένα κάποιος από αυτούς τους ιερωμένους επικριτές του αναρωτήθηκε. Με αυτούς τους ανθρώπους κ. Τσίπρα θα κυβερνήσετε την Ελλάδα; Να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την ερώτηση αυτή. Μ΄αυτούς τους ανθρώπους θα κυβερνηθεί η Ελλάδα;



3 σχόλια:

  1. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσει αυτή η χώρα πια.
    Που είναι αυτός ο πάτος να τον πιάσουμε και να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ! αυτό το Θααααα θα πάει μακριά ακόμα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγαλύτερος ξεπεσμός και ασέβεια
    δεν υπάρχει αγαπητέ μου Ντένη, απο το να φτάνει κανείς στο σημείο
    να εμπαίζει την Αγία Κοινωνία.
    Δεν ήταν φυσικά μόνον αυτός ο κύριος,
    αλλά και οι παρευρισκόμενοι που
    χασκογελούσαν.Πολύ σωστά έπραξε ο
    Αρχιεπίσκοπος και μερικοί άλλοι
    ιερείς που τον αγνόησαν, διότι ούτε
    ζώον μπορεί να τον αποκαλέσει κανείς,
    είναι προσβολή για τα καϋμένα τα
    ζωάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή