Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Η ΔΙΑΤΑΓΗ


Η διαταγή προς τον στρατηγό Carl Spaatz (Καρλ Σπάατς) για τη ρίψη της ατομικής βόμβας αναφέρει τα εξής:

Προς τον
στρατηγό Carl Spaatz (Καρλ Σπάατς), ανώτερο διοικητή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. 24.Ιουλίου 1945.

Tο ειδικό σώμα 509, του 20ου στόλου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας θα ρίξει την πρώτη ειδική του βόμβα σε έναν από τους αναφερόμενους στόχους Χιροσίμα, Κονκούρα, Ναγκασάκι η Νιιγκάτα, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Θα διατεθούν επιπρόσθετα αεροσκάφη για συνοδεία του βομβαρδιστικού, ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της έκρηξης της βόμβας και των επιπτώσεών της στους επιστήμονες του υπουργείου στρατιωτικών. Τα αεροσκάφη παρακολούθησης θα παραμένουν σε απόσταση μερικών μιλίων από την εστία της έκρηξης.
Εφόσον διατίθενται αρκετές βόμβες , θα ενεργηθεί η ρίψη τους στους παραπάνω αναφερόμενους στόχους. Για περαιτέρω βομβαρδισμούς να αναμένετε καινούριες διαταγές.
Όλες οι ανακοινώσεις γύρω από τη χρήση του πολεμικού υλικού στην Ιαπωνία βρίσκονται στη δικαιοδοσία του προέδρου των ΗΠΑ και του υπουργείου στρατιωτικών. Χωρίς προηγούμενη έγκριση δεν επιτρέπεται οι εκτελούντες τις διαταγές στο μέτωπο να εκδίδουν οποιοδήποτε ανακοινωθέν. Όλες οι ειδήσεις για την ενημέρωση του τύπου θα πρέπει προηγουμένως να λογοκρίνονται από το υπουργείο στρατιωτικών.
Η ανωτέρω διαταγή απευθύνεται σε εσάς κατόπιν εντολής και μετά από έγκριση του υπουργού στρατιωτικών και του ανωτέρου στρατιωτικού διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων. Ζητείται από σας να κοινοποιήσετε ένα έντυπο αυτής της διαταγής προσωπικά στον στρατηγό MackArthur (Μακ-Άρθουρ) και στο ναύαρχο Nimits (Νίμιτς) προς ενημέρωσή τους.
Κατ' εντολήν
Thos. T. Handy
Στρατηγός GSC εν υπηρεσία Επιτελάρχης

Ουκ γαρ οίδασι τι ποιούσι.
Στις 6 Αυγούστου του1945, στις 8.13 το πρωί, το πλήρωμα του βομβαρδιστικού Β 29 (Elona Gay)΄έλαβε από τον ανώτερο διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, στρατηγό Carl A. Spaatz τη διαταγή, να ρίξει πάνω από τη Χιροσίμα την Α-βόμβα. Μετά από δύο λεπτά σε ύψος 580 μέτρων η τρομερή εκρηκτική δύναμη των 12 500 τόνων ΤΝΤ (τρινιτροτολουόλης) σκόρπισε φρικτό θάνατο σε 80.000 ανθρώπους από τον άμαχο πληθυσμό. Επί πλέον 15.000 κονιορτοποιήθηκαν και 100.000 μολύνθηκαν και πέθαναν από τη ραδιενέργεια. Ενώ ο Τρούμαν γνώριζε τις καταστροφικές συνέπειες της Α-βόμβας, εντούτοις, τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, στις 12.00 η ώρα το μεσημέρι, έδωσε εντολή για τη ρίψη της δεύτερης βόμβας (πλουτωνίου) στην πόλη Ναγκασάκι. Η εκρηκτική δύναμη αυτής της βόμβας ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτή της Χιροσίμας, περίπου 22 000 τόνοι ΤΝΤ(τρινιτροτολουόλης) και είχε 70 .000 θύματα.
Αναρωτιέται κανείς ,γιατί οι βόμβες δε ρίχτηκαν επί στρατιωτικών στόχων, αλλά επί του άμαχου πληθυσμού. Σκοπός της ρίψης τους δεν ήταν να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αλλά η επίδειξη δύναμης προς την Σοβιετική Ένωση. Με λίγα λόγια δεν είχαν κατεύθυνση το Τόκιο, αλλά τη Μόσχα. Ήταν μία καθαρά εγκληματική ενέργεια εναντίον της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς έχασαν τη ζωή τους με φρικαλέο τρόπο πάνω από 300.000 άνθρωποι. Στα ανθρώπινα θύματα προστίθεται και η ισοπέδωση του 80% της Χιροσίμα.

Σπύρος Γκάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου