Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μιά χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Κάποτε τα ζώα συνεδρίαζαν και συζητούσαν το νόημα των Χριστουγέννων, αλλά και τις επιθυμίες που είχε το καθένα τις άγιες αυτές ημέρες:

Το λόγο παίρνει πρώτη η κυρ’ αλεπού φωνάζοντας την επιθυμία της. «Λογικό μία ψητή γαλοπούλα, ποιος γιορτάζει σήμερα Χριστούγεννα χωρίς να έχει στο τραπέζι του ψητή γαλοπούλα;
Το ελαφάκι από την απέναντι γωνιά με τη ψιλή του φωνούλα εύχεται ένα έλατο.
«Χωρίς έλατο εγώ δε γιορτάζω ποτέ τα Χριστούγεννα».
Αλλά όχι με πολλά κεριά συμπληρώνει κλαψιάρικα η κουκουβάγια. Όχι πολλά φώτα και στολίδια, εμένα μ’ αρέσει η απλότητα, η σκοτεινιά, ένα έλατο στολισμένο με γούστο, πράσινο ζωντανό, δηλαδή φυσικό!

Τι λες μωρή; Φωνάζει το παγώνι. Και πως θα δείξω εγώ το καινούριο μου φόρεμα και τα χρώματά του; Όχι, όχι εγώ χωρίς καινούριο φόρεμα δε γιορτάζω Χριστούγεννα.
Μη ξεχνάς και τα κοσμήματα, στριγκλίζει η κίσσα. Εγώ Χριστούγεννα χωρίς να κλέψω κανένα δακτυλίδι, βραχιόλι ή καδένα δε γίνεται… Τα ωραιότερα Χριστούγεννα για μένα είναι, όταν έχω κοσμήματα.

Και τα μελομακάρονα που τ΄ αφήνεις; Φωνάζει η αρκούδα με τη χοντρή φωνή της.
„Οι λιχουδιές και τα γλυκίσματα είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου, χωρίς αυτά δε γιορτάζω Χριστούγεννα“. „ Κάνε, ότι κάνω εγώ“ λέει ο ασβός, „ύπνο και πάλι ύπνο!“
Τα Χριστούγεννα για μένα σημαίνουν ύπνο, υπάρχει κάτι καλύτερο από το να απολαύσεις τον ύπνο;

„Μη ξεχνάς πρώτα να πιεις“, συμπληρώνει το βόδι. „Πρώτα να πιεις όσο μπορείς και μετά να το ρίξεις στον ύπνο“. Ξαφνικά το βόδι μουγκρίζει δυνατά: „Ω, ω, ωχ!“ Ο γάιδαρος του έριξε στα πισινά μία γερή κλωτσιά. „Ε, ε! βόδι, δε σκέφτεσαι λίγο το νεογέννητο παιδί, αυτό το ανθρώπινο πλάσμα;..
Το βόδι έριξε το κεφάλι κάτω από ντροπή και λέει:
„Το παιδί… Α! Ναι καλά λες…“ το νεογέννητο παιδί „ „Αυτό είναι το κυρίως νόημα των Χριστουγέννων…“ Πλην όμως…απευθυνόμενο στο γάιδαρο τον ρωτάει, „το γνωρίζουν αυτό και οι άνθρωποι;“

Μετάφραση από τα γερμανικά: Σπύρος Γκάρος

6 σχόλια:

  1. Πολύ σύγχρονη συζήτηση, αλλά ο γάιδαρος έδωσε την πιο φιλοσοφημένη απάντηση, άρα το γνωρίζουν αυτό οι άνθρωποι;

    Νάσται καλά, Σπύρο Γκάρο, Ντένη
    καλές εορτές

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Γαβρίλη
    Από κείνο το βράδυ μέχρι σήμερα, πάνω από 2000 χρόνια το ίδιο ερώτημα υπάρχει. Το γνωρίζουν οι άνθρωποι;
    Χρόνια πολλά σε σένα κα την οικογένειά σου.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπύρο ,μπράβο γιά την μετάφραση Ντένη ,μπράβο γιά την ανάρτηση.
    Τέτοια τρυφερά κείμενα κάπου σε επαναφέρουν στο πραγματικό νόημα
    μιάς γιορτής.Πρέπει όμως αυτή η επαναφορά να μην κρατήσει μόνο μιά στιγμή,αλλά σιγά σιγά να γίνει,έστω ,μικρή πίστη και βίωμα ακολουθούμενο με κάποιες πράξεις φιλανθρωπίας στα μέτρα των δυνατοτήτων μας .Ευτυχώς,υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και οργανισμοί που αφιερώνουν χρόνο,σκέψη,αγάπη και οικονομική βοήθεια γιά την φροντίδα του παιδιού που δεν εχει οικογένεια,ρούχα ,σπίτι ,ψωμί,καθα
    ρό νερό.
    Ναι ,υπάρχουν και καλοί άνθρωποι,αλλα δεν φτάνουν μόνο αυτοί,πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε με τον άλφα ή βήτα τρόπο.Η φήμη που έχει επικρατήσει οτι δίνεις 1 δολλάριο για ένα φιλανθρωπικό σκοπό και φτανουν μονο 10σένζια στον σκοπό δεν είναι πάντα αλήθεια.Ο γιός μου συμμετέχει σε έναν τέτοιο οργανισμό και πηγαίνει 2 και 3 φορές το χρόνο στην Αφρική ,με δικά του έξοδα, όπου ανοίγουνε πηγάδια,με χρήματα που συγκεντρώνει από τα δύο εστιατόρια που έχουμε βάζοντας 30 σεντς το ποτό πάρα πάνω ,αλλά και από άλλες εκδηλώσεις και προσφορές ,και βγάζουν καθαρό νερό γιά αυτούς τους ανθρώπους που σπάζουνε τις σωλήνες των πλούσιων σπιτιών για να πιούνε νερό από τους οχετούς.Υπάρχουνε χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο που βοηθάνε τα παιδιά ,αλλά βλέπεις,υπάρχει ενα τέτοιο ξεφτιλισμένο σύστημα στον πλανήτη που οι λίγοι ξεσκαρτάρουν τον άνθρωπο σε κατηγορίες.Αυτός που μπορεί να αγοράσει να ζει γιά να αγοράζει και αυτός που δεν μπορεί να πεθάνει για να γίνει φουσκί γιά τους λίγους.
    Αυτά ,με λίγη πίκρα αλλά και ελπίδα για κατι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο φίλε Σπύρο γφιά όλα αυτά που γράφεις. Δυστυχώς ο πλανήτης μας έχει γίνει ένα στέκι γιά ολίγους. Εθτυχώς που υποάρχουν καο αυτοί οι κάποιοι που απλώνουν το χέρι τους στη δυστυχία.
    Μπράβο και στο γιό σου γιά όλα αυτά που κάνει. Να τον χαίρεσαι και πάντα άξιος.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Noμίζω κύριε Ντέννη κάπου στη πορεία χάσαμε το πραγματικό νοήμα των Χριστουγέννων και η ιστορία σας μας δίνει την ευκαιρία να το ανακαλύψουμε ξανά..
    καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή μου thumbelina.
    Ευχαριστώ γιά την επίσκεψή σου.
    Δεν χάσαμε μόνο το νόημα των Χριστουγέννω καλή μου.
    Έχουμε χάσει ακόμη και αυτό το νόημα της ζωής. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τον προορισμό της παρουσίας τους στην γη. Να ελπίζουμε και να ευχόμαστε γιά την ανατολή μιάς καλύτερης μέρας.
    Νάσαι καλά και ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.
    Ντένης Κονταρίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή